Dom > Vijesti > Sadržaj
Pet značajki pouzdanog dobavljača sklopova
Jun 29, 2018

Due diligence prilikom odabira izvora za prilagođeni elektronički proizvod može biti kritički postupak nabave. Lanci su jednako dobri kao i najslabija veza, a elektroničke komponente sastavljene za stvaranje proizvoda koji se mogu prodati moraju se kombinirati u robusno rješenje. Postavljanje mješavine komada koji su proizvedeni od strane različitih tvrtki u robusnu završnu montažu zahtijeva visoku pouzdanost u svakoj komponenti. No, odabir pouzdanog dobavljača u industriji fleksibilnog kruga može biti teško ublažiti iz više razloga:

· Ulaganje u alat. PCB je prilagođen dizajniran i izgrađen za određeni dio broja. Kao takav, postoji trošak nabave i naknada za postavljanje potrebnih za dizajn, panelizaciju i alat. Proizvođač PCB-a zahtijeva ulaganje kako u alatima tako i vrijeme inženjeringa za definiranje proizvoda. Prebacivanje dobavljača zahtijeva nove troškove postavljanja uz vrijeme potrebno za dobivanje drugog kvalificiranog i proizvodnog dobavljača.

· Proizvodi koji zahtijevaju visoku pouzdanost također imaju veliku kvalifikacijsku proceduru. Dobivanje kvalificiranog dobavljača s PCB-a može ponekad potrajati mjesecima i višestrukim iteracijama proizvoda. OEM-ovi mogu biti kvalificirani za dva dobavljača na početku programa, no kvalificiranje dodatnih dobavljača u kasnijem vremenu može biti skupo i dugotrajno.

· Jedinstvene dizajne. Materijali, dizajni i procesi mogu se kombinirati na mnogo različitih načina kako bi se stvorilo jedinstveno rješenje. Ove se rješenja često može ispuniti odabranim brojem proizvođača s sličnim mogućnostima. Mogućnost prebacivanja nakon osposobljavanja je obično ograničena i uključuje element rizika.

Budući da je strategija pronalaženja pravog dobavljača fleksibilnog kruga pokusom i pogreškom loša mogućnost, što su dobri kriteriji odabira za odabir suppler? Kako se osigurava da određeni proizvođač fleksibilnog kruga može pouzdano isporučiti kvalitetan proizvod? Iako je provjera tehničkih zahtjeva svakako važna, postoji pet dodatnih karakteristika koje svaki pouzdani dobavljač treba posjedovati:

1. Financijska stabilnost: Biti profitabilno ne znači da je poduzeću zajamčeno da je dobar dobavljač, ali tvrtka s krhkim financijskim osnovama treba biti razlog za zabrinutost. Neprofitabilna tvrtka ima visoku vjerojatnost za otkup, reorganizaciju ili ozbiljne mjere smanjenja troškova; sve što može biti problem za kupca. Financijski zdrava tvrtka će uložiti kapitalne investicije kako bi održala i unaprijedila njihovu sposobnost pružanja kvalitetnog proizvoda, na vrijeme i po konkurentnoj cijeni. Svjetski krug ploče prepoznaje se kao kapitalno intenzivna industrija s fotografijom, plaštanjem, graviranjem, optičkim pregledom i montažom, a sve se obavlja automatiziranom i skupom opremom.

2. Tehnička stručnost: Imati dobavljača PCB-a pružanje podrške za dizajn i aplikaciju stvara neprocjenjiv partner za pokretanje novih proizvoda ili otklanjanje poteškoća s postojećim dizajnom. Ova razina korisničke podrške obično dolazi od osoblja za inženjere aplikacija. Idealno, ovi inženjeri imaju snažno tehničko znanje o fleksibilnoj izradi sklopa i dugogodišnjem iskustvu koji podržava aplikacije na različitim tržištima.

3. Skalabilnost: Neki objekti za izradu kruga izvrsni su kod brzog okretanja prototipova, ali nisu opremljeni za rukovanje većom količinom proizvodnje. Drugi objekti imaju resurse za proizvodnju velikih količina, ali se bore za pružanje prototipa izgrađenih unutar komprimiranih vremenskih okvira. Idealni dobavljač će moći obraditi i: osigurati brz preokret na novim dizajnom i prototipovima i biti u mogućnosti brzo se povećati za proizvodnju veće količine.

4. Potvrde: Svaki proizvodni pogon mora imati sustave upravljanja kvalitetom zvuka i planiranja kako bi dosljedno zadovoljio zahtjeve kupaca. ISO 9001, UL, SGS, neke su od uobičajenih općih i industrijskih certifikata vezanih uz sustave upravljanja kvalitetom PCB-a. Certifikacija obično zahtijeva usklađenost sustava upravljanja s nizom zahtjeva koji se smatraju "idealnim" industrijskim praksama. Nezavisni, akreditirani revizori potvrđuju sukladnost. Postizanje tih certifikata obično znači da sklopni proizvođač ima sustav upravljanja zvukom i uspješno usvojio najbolje prakse u proizvodnji i podršci za dizajn.

5. Repeatability: Živimo u elektronskom svijetu koji se natječe tako što je brz. Razina usredotočenosti kupaca na bilo koju organizacijsku tvrdnju trebala bi biti poduprta dokazima o odazivu. Ovo počinje tijekom prvog kontakta s proizvođačem. Koliko brzo reagiraju na opće zahtjeve i zahtjev za navodnike? Koliko dobro informiraju klijente o statusu projekta? Tvrtka bi trebala biti u mogućnosti pružiti niz pouzdanih referenci od postojećih kupaca.

Neću tvrditi da niti jedna od ovih karakteristika može jamčiti da će dobavljač pokrenuti novi broj dijela bez prolaska kroz krivulju učenja. PCB je dio prilagođenog dizajna i dobavljač se registrira kao pružatelj ugovornog inženjeringa. Često sam razmišljao o sklopovcu koji je analogan obrtniku koji posjeduje drvoprerađivački posao s trgovinom punom pila, planera, sandalova, usmjerivača, čavala i čvora. S obzirom na ove alate, prava osoba može graditi gotovo sve. Stolovi, stolice, bedframe ili ormarići. Pravi izazov je pronalaženje trgovine s pravom vještinom postavljenom da razumije što je potrebno, a zatim upotrijebite alate za stvaranje rješenja.